sábado, 17 de octubre de 2009

Nota de Premsa Els Verds: La accidentada i llarga recàrrega de la Nuclear de Cofrents, demostra que els problems són greus




Comunicat sobre les reparacions de la Nuclear de Cofrents.




ELS VERDS Esquerra Ecologista PV afirma que l´aturada de la nuclear de Cofrents per a recarregar combustible està resultant accidentada i molt llarga (porta mes i mig aturada), però la societat valenciana no està rebent informacions clares i detallades per part de ningú. Aquest silenci, opacitat i ocultació de problemes no beneficia en res a la credibilitat i suposada seguretat de la nuclear.





A més de la recàrrega de combustible estàn efectuant-se reparacions de components de gran importància del reactor nuclear com els CRDs (mecanismes d´accionament de les barres de control del nucli del reactor). La tercera reparació en quatre anys dels mateixos components, i sense que hagen arriban a la societat valenciana ni a institucions fonamentals, com les Corts Valencianes, explicacions extenses, clares i detallades (només notes de premsa de la central i comunicats del CSN de poques línies, sense cap aclariment). A aquestes reparacions s´han afegit incidents sobreveinguts que han provocat una inspecció reactiva del CSN a causa del trencament d´un element combustible i la seua caiguda en una piscina del reactor. A hores d´ara, ni l´empresa propietària, ni el CSN, ni la Delegació del Govern, han presentat públics aclariments. La transparència informativa de la nuclear resulta ser molt opaca.



Els Verds-Esquerra Ecologista del PV ens hem adreçat per carta (que adjuntem al comunicat) al Delegat del Govern a València i a la presidenta del CSN per demanar explicacions. També hem demanat, a través del grup parlamentari del Compromís, la comparecència del director de la nuclear i li hem tramés informació al diputat Joan Herrera (Iniciativa-Verds) per a que demane al Congrés informació clara per part del Ministeri d´Indústria.



Una vegada més, ens trobem amb una situació que desmenteix rotundament les afirmacions de transparència que proclamen falsament els propietaris de la nuclear (Iberdrola). No hi ha explicacions de cap classe en relació als greus problemes de seguretat de la central. No s´expliquen les importants reparacions que estan fent-se, referides a uns components que, teòricament, va ser substituits per complet fa uns dos anys, ni tampoc s´expliquen els problemes amb les varilles de combustible.



Com diu Carles Arnal, portaveu del partit verd valencià: “la nuclear de Cofrents està patint molts incidents, molts problemes repetits. A més dels problemes reiterats que afecten a la seguretat estan els problemes que afecten a la credibilitat d´aquesta indústria”. Hi ha un problema de credibilitat, per què ni la nuclear, ni el CSN, ni la Delegació del Govern ofereixen informació pública de qualitat en relació als incidents dels darrers mesos i els més recents, amb la nuclear aturada. No s´informa, i quan s´envia alguna nota de premsa, tard i mal, s´escriuen quatre frases tan resumides que no serveixen per aclarir res. Aquesta situació ni tranquilitza ni ofereix cap imatge de solvència; més bé mostra la molta por que hi ha a que la població s´entere de la gravetat dels problemes pels que passa la nuclear. No és l´ocultació l´actitud que s´espera d´aquell que té els deures fets i no té res que amagar. El silenci promou una lògica desconfiànça.



Els reiterats problemes d´aquesta industria que es presenten tant en aquesta com en altres centrals nuclears (Ascó, Vandellós i moltes altres, també pateixen continus problemes) demostren que no és una indústria segura, no és fiable i no és creible.



Els motius del silenci estan clars: la seguretat absoluta és una entelèquia. Els problemes econòmics porten a reduir els nivells d´exigència en la seguretat i, en la pràctica del funcionament de les nuclears, els errors i les fallades es multipliquen.





Aquesta modalitat d´energia bruta i contaminant (ahí estàn les tones de residus intractables, els més perillosos coneguts) representa un passat ineficient, perillós i insegur. Per això hem de tancar Cofrents i desenvolupar les alternatives. La pròpia indústria nuclear és un impediment per avançar en el camí de les energíes netes i sostenibles. La nuclear s´emporta els recursos, els ajuts i la investigació que no estàn disponibles per les energies alternatives. Hem de triar: o els residus nuclears o les alternatives netes, segures i de futur. No són compatibles. La nuclear ni forma part ni contribueix a la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.







Gabinet de Premsa ELS VERDS EE País Valencia



Més informacions Carles Arnal 690039828



valencia@elsverds-esquerraecologistapv.org



www.elsverds-esquerraecologistapv.org

No hay comentarios:

Publicar un comentario